Raketa Saturn V

03.11.2017

Milí čtenáři tohoto blogu,

program Fusion 360 je skvělý, jednoduchý modelář. Proto se hodí jak do škol, tak i pro Vaše děti domů.

Máte strach, že je složitý? Že by vaše děti nudil? Přečtěte si, co nám zaslal otec který je nadšenec do 3D technologii a myslím si, že změníte názor.

Před tím, než se ještě začtete, bych chtěl za tuto aktivitu poděkovat. Jsme rádi, že jsme k tomuto mohli být nápomocni. 

 

 

V kroužku 3D tisku na Gymnáziu Mnichovo Hradiště, který jsem v minulém školním roce v rámci dobrovolnictví vedl, jsme Autodesk Fusion 360 zatím aktivně nevyužívali. Zatím jsme si vzhledem ke složení účastníků vystačili s Tinkercadem a OpenSCAD. V následujícím roce bych ho už rád využil. Studenti a studentky jsou zde fakt šikovní.

A jak jsem do telefonu říkal, syn mě příjemně překvapil, neboť si sám během posledního měsíce ve Fusion 360 navrhl model rakety Saturn V. Ten nám 3D tiskárna od pana Průši vytiskla a s lepidlem Mamut jsme dali dohromady model o výšce 112 cm. Váha činí 1219 gramů. Model je samozřejmě modulární, stejně jako originál. Barvy jsme použili akrylové z Lidlu. Na první synův model to dopadlo myslím dobře.

Příběh modelu začal u přání k narozeninám. Syn si přál k narozeninám model Saturn V od Lega. https://shop.lego.com/cs-CZ/LEGO-NASA-Apollo-Saturn-V-21309

Model je v eshopech i obchodech absolutně nedostupný. A tak se syn rozhodl, že si ho namodeluje sám. Našel si na Internetu obrázky, výkresy a technická data. Aniž by se zatěžoval a pracně to kreslil na papír, začal si hned modelovat ve Fusion 360 v měřítku 1 : 100. Čímž mě překvapil, protože se mu dokonce napoprvé podařilo vymodelovat správně díly, které do sebe zapadají (první, druhý i třetí stupeň rakety). Stačilo mu si s programem chvíli hrát a už modeloval. Sám bez cizí pomoci. Takový program si zaslouží pochvalu.

Průběh i výsledek jeho počínání jde vidět na fotografiích níže. Asistoval jsem mu jen při lepení. Vše ostatní si syn dělal sám.

Syn Pavel (15 let) je žákem Kvarty na Gymnázium Mnichovo Hradiště. Zajímá se o matematiku, kosmonautiku. V matematice je opakovaným vítězem okresních kol různých matematických soutěží pořádaných Domem dětí a mládeže v Mladé Boleslavi v letech 2015 – 2017. Letos byl i na prvním místě v krajském kole matematické soutěži Pangea (14. v ČR), 1. místo v Matematickém klokanovi v kategorii Kadet, 1. místo okresního kola Pythagoriády pro 8. ročník...

Ponechám na Vás, jak s těmito informacemi naložíte. Aniž bych nějak preferoval syna, tak bych to dal obecně za příklad, jak se dá ve Fusion 360 modelovat něco praktického, co si může pak modelář doma vytisknout. Z mého pohledu jde o výborný prostředek (ve spojení s 3D tiskárnou samozřejmě) pro realizaci nápadů mládežníka. V plánu má syn už další rakety. 3D tiskárna u nás rozhodně nezahálí. Je šikovný, což jako rodič kvituji s povděkem.

 

Pro přidání komentáře se prosím přihlašte. Pokud uživatelský účet ještě nemáte, zaregistrujte se.