NEZAPOMEŇ SI VYTISKNOUT BOTY

25.09.2017

Sci-fi v obuvnictví?

Možná se nám rozšíří povely pro děti vydávané ráno před odchem do školy: vem si svačinu, vyčisti si zuby, umyj si ospalky, vytikni si boty...

No, to asi ne. Ten tisk by trval docela dlouho - takze tenhle příkaz je potřeba zadat dětem už večer...

Asi ani to ne. I to je jen úsměv a to, co mě jako první napadlo při titulku 3D tištěná obuv.

 

První 3D tištěná obuv spuštěna do velkoobjemové výroby

 „Všichni by je chtěli, ale jen my je máme,“ říká Pul Gaudio, kreativní ředitel společnosti Adidas.

Ano, 3D tištěné boty, jsou realitou.

 

Nejprve bylo třeba vyřešit problém materiálu, protože 3D tiskové materiály jsou tuhé a křehké a to nejsou právě nejvhodnější vlastností pro atletickou obuv. A navíc 3D tisk je velmi pomalý. Tradiční výroba podrážky z pěn trvá asi 20 minut oproti několika hodinové technologii 3D tisku.

 

Ze začátku bylo vyrobeno několik stovek párů obuvi pod názvem 3D Runner, ale byl tu stále časový problém, 3D technologie dokázala vyrobit pouze 6 podrážek za osm až deset hodin a následné procesy zpracování trvaly dalších osm. Takto vyrobená obuv se začala prodávat na konci roku 2016, ale pod výrobní cenou, šlo spíše o prodej sběratelských párů a PR .

 

A dnes? Nakonec byla 3D technologie tisku z práškových plastů zaměněna za kapalnou (Continuous Liquid Interface Production), což snížilo čas potřebný na výrobu podrážek na 30 min!

Dnes je již 3d tisk naplánovaný do všech svých výrobních závodů Adidas po celém světě a na rok 2018 slibuje produkci sto tisíc párů.

 

Takže, začtěte doma taky tisknout, aˇmáte v čem příští sezónu chodit!

 

Pro přidání komentáře se prosím přihlašte. Pokud uživatelský účet ještě nemáte, zaregistrujte se.